Dine automatiske tanker om barnet kan eskalere situasjonen

Hvordan du tolker barnet er avgjørende for hvordan du møter barnets følelser og hjelper barnet med regulering. Det betyr at når du forstår og leser barns atferd og utrykk er dette et resultat av din erfaring, læring og innarbeidede mønstre og tolkningen din er i stor grad ubevisst. Det er fordi hjernen hjelper oss med å automatisere, det er smart å bruke minst mulig energi og tankekraft før vi kan handle.

Read more

Dette gjør du når barn forsvinner i store følelser

Titt og ofte roper barnets følelser høyt. Da er barnet uregulert og tenkehjernen, Den kloke, er koblet ut. På fagspråket sier vi at barnet er emosjonsstyrt. Da trenger barnet god voksenhjelp for å kunne klare å roe ned og dempe følelsene slik at de blir passe store. I forrige blogginnlegg lærte du om hvorfor nøkkelen til å hjelpe barna med denne reguleringen først og fremst ligger i din evne til å regulere deg selv. Vi klarer ikke hjelpe barna hvis våre egne følelser roper for høyt. I tillegg mister vi evnen til på kunne se bak barnets atferd.

Read more

Hvordan regulere deg selv og hjelpe barna med det samme

Det er et voksenansvar å møte barnets følelser og være nysgjerrig på hva som former disse. Mentalisering er skrevet om blant annet av Finn Skårderud og er et mye brukt begrep i for å forstå møtet mellom personer. Kjernen er å se bak atferden og være nysgjerrig på hva som er følelser, behov, mål, intensjoner og tanker.

Read more

Den tredelte hjernen styrer alt - hvordan jobbe på lag med den

Toleransevinduet (eller læringsvinduet) og den tredelte hjernen er grunnleggende konsepter for å kunne forstå hvordan vi skal hjelpe barn å øke deres evne til selvregulering - det viktigste vi kan lære barn. Når vi forstår mulighetene og begrensningene læringsvinduet gir, samtidig som vi voksne evner å regulere oss selv, da kan vi hjelpe barna å roe ned de store følelsene og vise dem hvordan de kan regulere seg selv. For det er innen læringsvinduet både akademisk og sosial læring skjer, utenfor vil læringen ikke sitte. Derfor er denne kunnskapen sentral i all læring og trivsel.

Read more

Appell til dere viktige barneskolelærere - ta i mot gratis Hjernelæring

I går bestemte vi oss for å dra vår del av lasset med tanke på korona. Fra og med i dag vil vi gi bort Hjernelæring gratis frem til sommeren 2021. For oss er det et logisk bidra med det vi kan best i en tid som skaper mer uro og bekymring enn vi er vant til. Vårt mål er økt robusthet hos barna, og det trengs jo enda mer nå.

Read more

Hvorfor tenke ledelse hjemme og på skolen - fordi vi er sosiale

I tiden fremover skal vi skrive en god del om relasjonskompetanse og hvordan denne ledelseskompetansen er sentral i klasserommene, faktisk selve grunnlaget for trivsel og læring hos elevene. Ikke minst skal vi snakke om HVORDAN du kan gå frem for øke din egen relasjonskompetanse, og hvordan du kan hjelpe barna til det samme.

Read more

Sanser og minner går hånd i hånd - hvordan bruke dette for læring

Når vi snakker om Skattkisten, er det naturlig å tenke at denne representerer langtidshukommelsen vår. Men hvordan fungerer egentlig Skattkisten? Hvordan kommer egentlig ting vi lærer oss til Skattkisten? Minner og følelser spiller en viktig rolle i hvordan langtidshukommelsen virker.

Read more

Øk konsentrasjonen: lukk munnen og åpne nesen

Alle elever er født med ulik evne til å konsentrere seg. Noen har god, noen har lav. Evnen til å konsentrere seg er noe elevene har med seg fra fødsel, akkurat som intelligens, farge på øynene og hvordan nesa krummes. Vi ikke endre evnen, men vi kan tilrettelegge. Blant annet med pust.

Read more

Hva du kan si for å hjelpe barnet gjennom store følelser - Verdensdagen for psykisk helse 2020

Å hjelpe et barn gjennom store følelser gir dem mulighet til å kjenne på en av de viktigste pilarene i psykisk helse: å ha gode relasjoner. Du kan bruke språket ditt, både ord og kroppsspråk, for å hjelpe dem å regulere.

Read more