Denne uken ble jeg inspirert av Kristin Clemet, uro på ungdomsskole i Sarpsborg og tanker om skjerm blant barn og unge. Jeg merker meg at koblingen mellom fysisk og mental helse fremdeles er lite sterk - er det ikke opplest og vedtatt at dette er to sider av samme sak?
Read moreUke 3 - samtaler om barn og psykisk helse
Denne uken fant jeg mye inspirerende småsnacks: Feeling good podkast, Innsidemannen Høeg, TED-talk om at lek er den beste læringen, forskning om barn og hunder samt en provoserende scene fra Avatar 2.
Read more1/23 - Observasjoner om barn og psykisk helse
Temaet psykisk helse og barn er noe som stadig får oppmerksomhet i mediene. Det får meg til å tenke mye på hvordan vi som samfunn kan forvalte den kunnskapen vi faktisk har om barn, psykisk helse og forebygging. Men også at vi må tørre å reflektere og stille spørsmål ved hvorfor ting er som de er, og hvordan de kan bli. Bli med på samtalen?
Read moreJul, utenforskap og skam - hvordan hjelpe barna
Julen står for tur, det er tradisjoner som kommer inn i skole, barnehage, hjem, butikker og «overalt». Selv emojisene på telefonene, avatarene på snap og andre virtuelle figurer får på juleklær, utstyr og julemusikk.
Dette er tradisjoner som binder oss sammen, og hvor mange av oss føler på fellesskap og ekstra sterke følelser. For de fleste gode og varme følelser.
Men så er det jo også sånn at vi vet at det er en del som føler sterkere på utenforskap i tider der tradisjoner og kulturelle begivenheter skaper fellesskapsfølelse for mange.
Read moreMobbing er om barn som strever - hvordan skal vi hjelpe?
Mobbing og utestengelse i og av sosiale grupper har dessverre funnet sted til alle tider, og skjer både i barnehage, på skole, på arbeidsplasser og sikkert også på eldresenter.
Read moreDu er den dårligste læreren i verden!
Oj oj, dette er ord som treffer rett inn i hjerterota og som fort kan sette i gang både sterke følelser og reaksjoner hos oss. Hva du bør unngå og hva du bør gjøre i slike situasjoner.
Read moreBarn og konflikt
I forrige blogginnlegg snakket vi om hvordan samtale med to barn som er i sterke følelser samtidig. Vi vet at barn som er på rødt lys ikke klarer å finne løsninger på et problem eller å se en situasjon fra den andre sin vinkel. Vi må først jobbe med begge to for å få barna ned på grønt lys. Vi er klar over at dette tar mer tid enn du som lærer har, kanskje får du bare til steg 1. Det er helt fint. Har du barn som stadig ender i de samme situasjonene er det en god investering både i barnet og din egen tid på sikt, å ta samtalen som gir økt evne til å ikke komme i konflikt om det samme igjen. Nå skal vi se litt på de neste to stegene i samtaler med barn.
Read moreHjelp! To barn i sterke følelser!
Det pleier å bli moro i friminuttet i fotballbingen. I stedet oppsto en heftig krangel mellom to av barna. Hva gjør du som lærer nå, nå begge to er i store følelser?
Read moreCase: når et barn lett stresser
I forrige blogginnlegg snakket vi om hvordan samtale med to barn som er i sterke følelser samtidig. Vi vet at barn som er på rødt lys ikke klarer å finne løsninger på et problem eller å se en situasjon fra den andre sin vinkel. Vi må først jobbe med begge to for å få barna ned på grønt lys. Vi er klar over at dette tar mer tid enn du som lærer har, kanskje får du bare til steg 1. Det er helt fint. Har du barn som stadig ender i de samme situasjonene er det en god investering både i barnet og din egen tid på sikt, å ta samtalen som gir økt evne til å ikke komme i konflikt om det samme igjen. Nå skal vi se litt på de neste to stegene i samtaler med barn.
Read moreValg: skolen er den viktigste helsefremmende arenaen vi har
Vi synes det er viktig å få frem barnas stemme oppi den debatten som foregår om valget og spesielt om psykisk helse i skolen. Barna er dem som er mottagere av vårt fokus på psykisk helse, så deres stemme er både viktig og nødvendig. Det er også viktig å vite hva politikere og fagfolk mener. Så her prøver vi oss på et lite innspill og en mulighet til å gi barna en stemme gjennom et opplegg du finner nederst.
Read moreTenk på alt du har fått til i korona
Noen av dere har hatt kjennskap til Hjernelæring over tid, mens for andre er dette relativt nytt. Vi håper at begrepet hjelpehjerne er kjent for de fleste. Å være en god hjelpehjerne handler dels om noe intuitivt og mye om å være bevisst sine holdninger og verdier i møte med det enkelte barn. Det krever innsats og det krever energi. Men mye kommer også av seg selv, og det er viktig å fokusere på alt som har gått bra, tross alt.
Read moreBarna må få taletid for å lære av korona
Læring skjer ikke uten at det er ro i hjernen. Koronatiden har vært, og er fremdeles, utfordrende på flere måter både for samfunnet og enkeltindividet. Kravet til fleksibilitet har vært stort både hos lærere og elever. For noen lærere kan dette gi motivasjon og være en spennende måte å bruke sin kreativitet på, mens for andre skaper det stress og uro, ikke minst fordi mange også har sin egen familiekabal som skal gå opp. I tillegg er varigheten av denne usikkerheten noe som gjør at mange nå kjenner på en vedvarende uro og et veldig behov for både for ferie og samtidig å løfte diskusjonen om hva skole skal være og vilkårene til lærere gjennom streiken som foregår akkurat nå.
Read moreLivsmestring i skolen må utvide begrepet normalt
Diskusjon om hvordan skal psykologiens inntog i skolen skal oppnå ønsket effekt har pågått en tid. Midt i alle diskusjonene om potensielle farer er det utrolig viktig å unngå konklusjonen om at psykologi ikke skal tilgjengeliggjøres i skolen. Skolen er vår viktigste arena for å nå ALLE barn.
Read moreDet gylne triangelet - tanker, følelser og handlinger
I forrige blogg skrev vi at ved å validere følelser lærer barnet minst fire ting, deriblant at følelser ikke er farlige. Tvert imot er følelser viktige ledetråder og ved å lytte til dem kan vi forstå mer av hvilke behov som er av betydning for oss. Følelser er også tett koblet til tanker og handlinger. I dette triangelet går det en evig strøm og du har sikkert lagt merke til at en tanke eller handling kan forminske eller forsterke følelsen. Når et barn begynner å lære om og se koblingene i det gylne triangelet kan de også begynne å øve seg på å påvirke disse prosessene.
Read moreDet er ikke lurt å hjelpe et barn ved å tilby gode løsninger
I møte med barnet som har store følelser vil ofte den voksnes umiddelbare respons være å finne løsning, noe som faktisk motbeviser følelsesuttrykket. Når barnet for eksempel vegrer seg for å gå ut i friminuttet eller lese høyt i klassen fordi det vekker uro vil voksne ofte kunne komme med argumenter som taler imot barnets opplevelse. Intensjonen er god, nemlig ønske om å ta vekk barnets ubehaget eller smerte. Det ligger naturlig for oss at vil ikke ønsker andre vondt eller selv å stå i for mye ubehag. Jo tettere relasjonen er jo mer strevsomt vil det være for den voksne å være delaktig i barnets strev.
Read moreJa, takk til alle følelser!
Vår evne til å se oss selv og andre forsvinner når vi er i store følelser; det kan gjelde både voksne og barn. Du merker kanskje at du kommer i ubalanse og kommunikasjon blir vanskelig; voldsom eller ordknapp. Det samme skjer med barn, bare i enda større grad. Løsningen er aldri å skyve vekk følelsene. Løsningen er å lære seg å skille mellom følelsen, som forteller oss hva vi trenger, og handlingen følelsen trigger. Når vi klarer å hjelpe barna med dette kan de også endre handlingen og oppførselen.
Read moreFyll på-dagen: la barna kjenne at de er likt
I dette innlegget skal vi se nærmere på hovedessensen på grønt lys, nemlig å styrke relasjonelle bånd. Jo sterkere grad av et emosjonelt og trygg forbindelse eller bånd det finnes mellom en forelder og barn eller lærer og barn, desto større sjanse er det for at barnet vil høre på oss.
Read moreDet er bare på grønt lys kan læring skje, aldri i store følelser
Når barnet er på grønt lys i trafikklys modellen, er tenkehjernen koblet på, de store emosjonene har lagt seg og barnet er mottakelig for ny læring. Det kan være lurt å minne deg selv på hva rødt nivå og gult nivå betyr og hva du kan gjøre i praksis så du kan hjelpe barnet ned på grønt nivå.
Read moreHva betyr det når barnet er på gult lys, hva gjør jeg da
Å gi følelsene et språk og tilgjengeliggjøre dem for barnet er balanserende for barnet og vil kunne roe dem ned. Gult lys er enten når barnet går fra grønt lys og er på vei oppover i følelsene sine, eller når barnet har vært på rødt lys og er på vei ned mot grønt. Hvordan kan du være barnas hjelpehjerne da?
Read moreHvordan bruke trafikklysmodellen når barnets følelser er i brann
De minste skolebarna vil i løpet av en dag og en uke ha mange emosjonelle utbrudd. Det kan være at de ikke fikk bli med på leken, noen som sa eller gjorde noe dumt som satt fyr på følelsene. I dag skal vi snakke om hva som skjer i hjernen når følelser står i brann og hvordan trafikklyset er en tilgjengelig og god modell for både voksne og barn i følelsesbalansering.
Read more