Det er ikke lurt å hjelpe et barn ved å tilby gode løsninger

I møte med barnet som har store følelser vil ofte den voksnes umiddelbare respons være å finne løsning, noe som faktisk motbeviser følelsesuttrykket. Når barnet for eksempel vegrer seg for å gå ut i friminuttet eller lese høyt i klassen fordi det vekker uro vil voksne ofte kunne komme med argumenter som taler imot barnets opplevelse. Intensjonen er god, nemlig ønske om å ta vekk barnets ubehaget eller smerte. Det ligger naturlig for oss at vil ikke ønsker andre vondt eller selv å stå i for mye ubehag. Jo tettere relasjonen er jo mer strevsomt vil det være for den voksne å være delaktig i barnets strev.


Bruk det å se barnets side som et verktøy
For å klare å gjøre noe annet så kan vi minne oss selv på barneperspektivet. Selv om vårt ønske om å ta bort smerten er god, kan det dessverre samtidig kommunisere at barnets følelser ikke er viktige eller sanne. Å velge barnets perspektiv som utgangspunkt i møte med følelser er å anerkjenne at barnets virkelighet er akkurat slik den uttrykkes der og da. Det kan også være en hjelp i å huske at barnehjernen er umoden og ikke alltid like rasjonell, da er det som vi synes er unødvendig eller vondt lettere å akseptere.

unsplash-image-wD9sFqvM_9c.jpg

For å hjelpe barnet, eller være en god hjelpehjerne som vi sier i Hjernelæring, må vi altså ha realistiske forventninger og ta utgangspunkt i barnets ståsted. Ved å møte følelser med å validere den lærer barnet minst fire ting:

  • Det er et ord for denne følelsen

  • Følelser er ikke farlige

  • Mine følelser er viktige

  • Jeg er viktig





 
Trafikklyset Hjernelæring.png

Følelsesgradering


En god hjelpehjerne kan du være ved å lære barnet å forstå følelsene samtidig som du unngår fellen med å prøve å ta bort ubehaget. Å lære bort forståelse kan starte på gult nivå og avsluttes på grønt i trafikklyset. På rødt må du husket at du bare skal være tilstede og være rolig, og ikke fikse. Å lære barna å forstå følelser gir også rom for nyansering. Nyansering, eller følelsesgradering, er viktig fordi vi da kan vi finne ut at følelser kan være store eller små og at det kanskje er en annen følelse eller et behov som ligger bak følelsen.

Det er nemlig sånn at store følelser gjerne bygges opp fordi man mister evnen til å kjenne igjen hvor mye sinne man kjente eller hvor mye frykt. Vi kan som voksne stå litt målløse igjen når vi opplever et barn som går i full lås for noe som er en filleting. Så er det greit å husket at litt frykt kan være skjerpende og ganske spennende, da kan Speideren i hodet frydes over at man turte å ta den store karusellen. For mye frykt gjør at Vokteren i hodet lammer alle systemene og går inn i ikke-tenke-modus, Den kloke kobles av og det er faktisk ikke mulig å tenke hva som er lurt å gjøre nå.

For å hjelpe barnet å gradere følelsene er bruk av konkreter ofte virksomt. Dette er med på å eksternalisere følelser, altså se dem utenfra så du ikke kjenner på dem så sterkt, og kan slik sett gjøre følelsen mer håndgripelig og målbar. Du kan for eksempel bruke figurene i Hjernelæring, aller best fungerer det med de fysiske dukkene.

La oss ta et eksempel fra en typisk situasjon
Et barn viser tydelig sinne. Hva kan du som hjelpehjerne gjøre?

  • Ro ned med barnet så barnet blir klart for å lære

  • Velg en konkret for eksempel rommet dere er i, en linjal, en skala på 1-10 eller følelsestrappen.

  • Be barnet peke eller si med ord hvor mye følelsen fylte på det meste

  • Vis trafikklyset, utforske sammen med barnet hva som hjalp barnet ned på grønt

  • Hjelp barnet med å finne ut den primære følelsen:

    • Det så litt ut som om du ble x da y skjedde?

    • Hvilken følelse tror du var sterkest tilstede?

    • Hva kan den følelsen bety, tror du? Husk, det finnes ikke riktige og gale svar

  • Hjelp barnet å sette ord på hva intensjonen var bak handlingen og følelsen

    • Ville du få til x?

    • Hva var det du ville/ikke ville?

  • Oppsummer sammen med barnet hva som skjedde og mulig forklaringer på hvorfor følelsen ble stor.

God Hjernelæring!

Følelsestrappen.jpg

Hjelp oss å hjelpe

Lik oss veldig gjerne på Facebook eller LinkedIn. Da får du enklere tak på tipsene vi legger ut og vi får hjelp til å spre det gode ord. To fluer i ett smekk!

Eller du kan få tipsene i innboksen din om du melder deg på mailinglisten vår