Det gylne triangelet - tanker, følelser og handlinger

I forrige blogg skrev vi at ved å validere følelser lærer barnet minst fire ting, deriblant at følelser ikke er farlige. Tvert imot er følelser viktige ledetråder og ved å lytte til dem kan vi forstå mer av hvilke behov som er av betydning for oss. Følelser er også tett koblet til tanker og handlinger. I dette triangelet går det en evig strøm og du har sikkert lagt merke til at en tanke eller handling kan forminske eller forsterke følelsen. Når et barn begynner å lære om og se koblingene i det gylne triangelet kan de også begynne å øve seg på å påvirke disse prosessene.

Ett viktig steg på denne reisen er å skille mellom følelser og tanker. Ofte vil følelser reflektere våre normer og verdier, og de sterkeste negative følelsene handler gjerne om at vårt verdigrunnlag blir rokket ved. For eksempel kan noen bli ordentlig sinte når barnet ikke snakker sant, fordi det å lyve er i strid med vår egen grunnleggende verdi om respekt for andre. Ved å få tak på disse verdiene som ligger bak følelsene våre kan vi begynne å se skillet mellom følelser og tanker. Prøv å formidle dine verdier, altså hvilke tanker vi har om oss og verden rundt oss, neste gang du kjenner på store følelser og se om det har noe effekt på deg og barnet.

Hvordan hjelpe barnet med å skille på tanker og følelser
Du hører et barn si: “Jeg føler meg dum”. Dette er en tanke som formidler en følelse. Følelser er som regel ett ord (trist, redd, glad, spent, etc.). I dette eksempelet kan du si til barnet: “Dette er en tanke du har, men jeg blir nysgjerrig på hvordan du har det på innsiden når du tenker dette om deg selv?” Du kan også bruke figurene i Hjernelæring for å høre hvilken figur av Vokteren, Speideren eller Den kloke som roper høyest. Ved å stille disse spørsmålene søker dere etter følelsene i situasjonen.

unsplash-image-40w3HuwLM0I.jpg
Husk at barna kun kan lære på grønt nivå. Din jobb som voksen er være en god hjelpehjerne og roe ned kaoset i barnets hjerne.

Husk at barna kun kan lære på grønt nivå. Din jobb som voksen er være en god hjelpehjerne og roe ned kaoset i barnets hjerne.

Skille mellom følelser og handlinger
Det neste skritt vil være å få tak i hva barnet gjør i en gitt situasjon, altså handlingen. Et tenkt eksempel kan være:
Klassen skal ha avslutning og opptre for foreldrene. En av barna går unna og vil ikke være med. Som voksen hjelpehjerne kan du sammen med barnet utforske hva som skjedde i situasjonen når denne har lagt seg, altså når barnet igjen er på grønt lys, hjernen er i balanse og barnet er klar for læring.

Hjelp barnet med følgende

  1. Sett ord på/beskriv situasjonen

  2. Hvilke(n) følelse kjente barnet på (husk at følelser er ett ord)

  3. Hvilke tanker gitt igjennom hodet ditt?

  4. Hva gjorde du?

  5. Hva kunne du gjort istedenfor?

  6. Hva vil du gjøre neste gang?

Gjennom denne samtalen får barnet kjennskap til sammenhengen mellom tanker, følelser og handling - det gyldne triangelet. Etterhvert vil barnet kunne skjelne mellom tanker, følelser og handlinger og finne sine egne måter å justere tanker og handlinger slik at følelsene roer seg kjappere ned til grønt nivå. Som du sikkert har innsett: denne øvelsen er en livslang prosess som vi alle jevnlig bør repetere. Da kan vi vokse i oss selv og bli enda bedre på å være barnas hjelpehjerne.

God Hjernleæring!


 
explainer.png

Hvis du vil ha tips om bruk av hjernekunnskap rett i innboksen, meld deg gjerne på nyhetsbrevet.