Fyll på-dagen: la barna kjenne at de er likt

Forrige uke snakket vi om grønt lys i trafikklys modellen, og at vi har to viktige oppgaver med barna når barnets tenkehjerne er koblet på, de store emosjonene har lagt seg og barnet er mottakelig for ny læring.

Som nevnt er disse to tingene sentrale på grønt lys. Det er:

  • Problemløsning og innlæring av ny og alternative strategier og atferd

  • Styrke relasjonelle bånd

I sist blogg innlegg så vi nærmere på problemløsningsmodellen som et grunnleggende godt verktøy for det første punktet: hvordan bygge ferdigheter i god sosial kompetanse.

Det kan være lurt å minne deg selv på hva rødt nivå og gult nivå betyr og hva du kan gjøre i praksis så du kan hjelpe barnet ned på grønt nivå.

I dette innlegget skal vi se nærmere på hovedessensen på grønt lys, nemlig å styrke relasjonelle bånd. Jo sterkere grad av et emosjonelt og trygg forbindelse eller bånd det finnes mellom en forelder og barn eller lærer og barn, desto større sjanse er det for at barnet vil høre på oss, at konflikter løser seg raskere og at man sammen finner frem til gode løsninger. 

Et godt band fører til samhandling og samarbeid. Når vi føler oss sett er vi mindre i forsvar og mer fleksible. Vi føler oss trygge blant mennesker som liker oss. Som smiler varmt til oss, som vi kan se i øynene at de liker oss, blant mennesker som påpeker ting de liker med oss, som gir oss oppmerksomhet og ros når vi gjør ting som vi er bra. Dette bygger oss og trygger oss og er helt likt for voksne og barn.

Hovedforskjellen er at i en voksen barn relasjon er den relasjonen alltid de voksne sitt ansvar og ikke minst sørge for at barnet føler seg trygt. Opplevelsen av å bli likt og være en fin person, er avgjørende at blir bevart når store følelser oppstår eller vi gjør noe som er dumt. Hvis relasjonen er avhengig av at vi til enhver tid skal gjøre riktige ting og unngå store følelser, er det i større grad en utrygg relasjon.

En trygg relasjon tåler at det oppstår store følelser. Grunntanken til den voksne skal være om barnet at “du er en god og fin jente eller en gutt som har en hardt akkurat nå og at alle følelser er ok, men ikke all oppførsel.” Her er vi tilbake til at trygghet + grenser = balansering. 

Som nevnte tidligere, på grønt lys kan vi bygge. Bygge en solid grunnmur som tåler et det blåser og stormer godt. Bygge forholdet til enkelt eleven og bygge klassen. Bygge det gode klassemiljøet som lærere er så gode på. Vi kan løfte styrker og ressurser til klassen, til hverandre og den enkelte elev. Hva er vi gode på som klasse? Hvem er vi? Hva er særegent med akkurat 3A? Hvilke gode ord beskriver oss? 

unsplash-image-cAtzHUz7Z8g.jpg

Fyll på-dagen

På Fyll på-dagen skal vi fylle opp tanken, slik som vi gjør med bilen så den kan klare å vare lenge: polere bilen, pleie den, gjøre den blank og flott.

Klassen Fyll på-dag skal ha fokus på det relasjonelle: hvilke leker skaper latter, trenger at vi samarbeider og lar oss øve på å gjøre ting sammen, gjør oss trygge og robuste.

  1. Det beste vi kan fylle på med er ros omsorg og kvalitetstid. La barna være med å ønske seg noe som dere skal gjøre sammen.

  2. Hva liker vi som klasse å gjøre? Hva kan glede oss? Hva er våre styrker som vi kan gjøre mer av på Fyll på-dagen?

  3. Under Fyll på-dagen er det tiden for å gi hverandre ros og komplimenter. Øv sammen på hva et komplimentet er, hvordan gir vi hverandre komplimenter.

  4. La barna skrive ned på en lapp to komplimenter til en medelev.

  5. Skriv et kompliment til her av elevene dine som lærer. Hold en tale til klassen om alle de fine tingene.

  6. La barna skrive en tale til klassen, til enkelt elevene.

Gjør Fyll på dagen til høytid, til en av de viktigste dagene som er i måneden. Dette er dagen vi tar på alvor, som vi forbereder oss til og gleder oss til sammen. Del gjerne de gode tingene med kollegaer også - vi løftes alle av fortellinger om gode ting.  

God Hjernelæring!


Psykologi for lærere - hvordan være barnets hjelpehjerne

Psykologi er vitenskapen om hva vi gjør og hvorfor. Vi har valgt ut den viktigste kunnskapen så du som voksen evner å støtte barna i deres utvikling; å være deres hjelpehjerne, som vi sier i Hjernelæring.

Ministudiet består av syv moduler du kan ta sammen eller hver for seg. Hver modul består av flere korte videoer med konkrete tips, gode forklaringer av det faglige og verktøy tilpasset en travel hverdag. Hvert kurs på 75-120 min. Se når det passer.

unsplash-image-SIU1Glk6v5k.jpg

Hjelp oss å hjelpe

Lik oss veldig gjerne på Facebook eller LinkedIn. Da får du enklere tak på tipsene vi legger ut og vi får hjelp til å spre det gode ord. To fluer i ett smekk!

Eller du kan få tipsene i innboksen din om du melder deg på mailinglisten vår