Hvordan bruke trafikklysmodellen når barnets følelser er i brann

De minste skolebarna vil i løpet av en dag og en uke ha mange emosjonelle utbrudd. Det kan være at de ikke fikk bli med på leken, noen som sa eller gjorde noe dumt som satt fyr på følelsene. I dag skal vi snakke om hva som skjer i hjernen når følelser står i brann og hvordan trafikklyset er en tilgjengelig og god modell for både voksne og barn i følelsesbalansering.

glade-barn.jpg

Skolen, både innenfor og utenfor klasserommet er barnets største læringsarena for konfliktløsning, utvikling og læring av samarbeidsferdigheter. Og inngå i sosiale relasjoner gir mange fordeler, men er også krevende. Barnet skal finne sin plass sosialt ved å posisjonere seg, lese og forstå hierakier og ikke minst forstå sosiale koder og benytte seg av gode sosiale ferdigheter som gjør at barnet lykkes med å holde på vennskap og kunne inngå i lek.

En typisk feil vi voksne gjør er å lytte til instinktet som ber oss unngå ubehagelige følelser og heller finne løsninger og forklare før vi støtter følelser. Det er i større grad avgjørende for de små barnehjernene at de blir forstått enn at problemet blir løst.

I Hjernelæring bruker vi ofte trafikklyset som et verktøy for å hjelpe barnet å roe ned stor følelser. Dette har sammenhengen med kunnskap vi har om den tredelte hjernen. Når emosjoner blir sterke kobler tenkehjernen (Den kloke) seg ut. Da nytter det ikke å prate og forklare til barnet, eller å be barnet si unnskyld eller komme med en løsning.

Når hjernen er rolig igjen så viser barn igjen og igjen at de er veldig gode til å finne løsninger. De voksne sin jobb er med andre ord å være barnas hjelpehjerne så følelsene kan roe seg og barnet føle seg trygt. Barnets jobb er å teste følelser, forstå og lære.

Hva betyr de tre fargene
- På rødt lys er følelsene i brann. Det er sterke følelser i omløp og tenkehjernen er helt frakoblet.
- På gult lys er tenkehjernen i det fjerne, den kan kobles på ved litt veiledning og god hjelp.
- På grønt lys er det balanse mellom alle de tre delene av hjernen og barnet er mottakelig for å koble på tenkehjernen og selv finne løsninger på problemet.

Trafikklyset i praksis

Se for deg et barn som er i konflikt med et annet barn i friminuttet, en krangel som ender med gråt, skriking og dytting.

Barnet er på rødt nivå. Hva gjør du?

1) Reguler deg selv først.
Ta et dypt pust og minn deg selv på at barnet trenger deg. Minn deg på hva som er barnets jobb og hva som er din jobb.

2) Trygghet og grenser = Balansering
Si til barnet at min jobb er passe på alle barna og sørge for at alle er trygge. Akkurat nå betyr trygghet at jeg må passe på at ingen skader hverandre. Det er ingen som får lov til å slå eller dytte. Du er en god gutt/jente. Jeg er her for deg.

Ta med barnet vekk og bort fra situasjonen hvis det lar seg gjøre.

3) Bli ved barnet.
Ikke la barnet være alene. Sitt sammen med det. Unngå øyekontakt. Det intensiverer følelser. Kom på høyde med barnet, helst under øyenivå, det balanserer barnet.

4) Ved fortsatt sterke følelser.
Gjenta at barnet er en god gutt/jente og at du er her. Si til barnet at nå var det ikke lett å være han eller henne. Gjenta at du er der og at han/hun kan stole på deg.

unsplash-image-_7Jepp-q0cY.jpg

Når barnet begynner å roe seg ned kan du be barnet om å ta noen dype pust sammen med deg. Hvis dere er et sted hvor dere har vann tilgjengelig kan det roe ned. Hvis dere har mulighet for å gå litt og bevege dere kan det roe ytterligere ned.

Når de største følelsene er roet ned er barnet mer mottakelig for øyekontakt og dere kan sammen starte å sette ord på følelser og nærme dere grønt lys hvor vi kan lete etter løsninger sammen.

Hva du gjør når barnet er på gult nivå skal vi snakke mer om til uken.


Hvordan være barnets hjelpehjerne - online kurs

Psykologi er vitenskapen om hva vi gjør og hvorfor. Vi har valgt ut den viktigste kunnskapen så du som voksen evner å støtte barna i deres utvikling; å være deres hjelpehjerne, som vi sier i Hjernelæring.

Hvert kurs består av flere korte videoer med konkrete tips, gode forklaringer av det faglige og verktøy tilpasset en travel hverdag. Hvert kurs på 75-120 min. Se når det passer.

unsplash-image-SIU1Glk6v5k.jpg

Hjelp oss å hjelpe

Lik oss veldig gjerne på Facebook eller LinkedIn. Da får du enklere tak på tipsene vi legger ut og vi får hjelp til å spre det gode ord. To fluer i ett smekk!

Eller du kan få tipsene i innboksen din om du melder deg på mailinglisten vår