Hva betyr det når barnet er på gult lys, hva gjør jeg da

Inndelingen i ulike trafikklysfarger er tilgjengelig og forståelig for både voksne og barn. I forrige blogginnlegg så vi på hvordan vi kan møte barnet når det er på rødt lys. I dag skal vi snakke om hvordan vi kan møte og hjelpe barnet når det er på gult lys. Uansett hvilket nivå barnet er på så trenger de en voksen hjelpehjerne, en som støtter, viser vei og eksemplifiserer hvordan man kan roe ned når følelsene tar overhånd.

Gult lys er enten når barnet går fra grønt lys og er på vei oppover i følelsene sine, eller når barnet har vært på rødt lys og er på vei ned mot grønt. Det betyr med andre ord at vi på gult lys kan forhindre at barnet går opp til rødt lys eller vi kan hjelpe barnet ytterligere for å komme ned på grønt lys. 

På grønt lys føler barnet seg trygg, det gjør det hverken på gult eller rødt lys. På både gult og rødt nivå handler det om å gi barnet den tryggheten som det trenger slik at tenkehjernen kan koble seg på igjen. Man kan si at normalen er at barnet er på grønt. Det er variasjon innen grønt også, det betyr ikke nødvendigvis at alt er fryd og gammen. Det betyr primært et fravær av store følelser og at tenkehjernen er tilgjengelig.  

På gult lys er følelsene mer tilgjengelig for barnet enn det er på rødt lys, det vil si at det er enklere å kjenne etter og gjenkjenne. På rødt lys oppleves det hele mer kaotisk. Å gi følelsene et språk og tilgjengeliggjøre dem for barnet er balanserende for barnet og vil kunne roe dem ned.

På fagspråket brukes det ofte ordet validering. Det innebærer at en bekrefter følelsene som barnet har. Det innebærer å vise at det gir mening og at det er okay å føle det slik. Målet er å lære barnet å forstå følelsene sine og så hjelpe dem med å håndtere dem. En annen måte i si det på som vi bruker i Hjernelæring er følelsesveiledning. 

Gult lys i praksis

Følelsesveiledning på gult lys kan vi tenke oss i en trinnvis prosess. 

1. Legg merke til følelsen.
Vær nysgjerrig og undrende. Prøv å forstå hva som faktisk foregår i barnet. Kjenn etter i deg selv, hva tror du barnet føler.

2. Sett ord på følelsen
Si det høyt, for eksempel: «Nå ser jeg at du er opprørt fordi du ikke fikk til å bli med i leken som du hadde ønsket, det er aldri noe lett». Eller; «Nå ser jeg at du er sint, sint fordi du hadde lyst til å bestemme i leken og at de andre skulle være med på din idé. Det ville de ikke og da ble du ordentlig fortvilet, sint og lei deg»

Ikke vær redd for å prøve deg frem og komme med forslag. Bommer du, så vil barnet raskt korrigere og hjelpe deg på vei. Da kan du prøve noe annet. 

3. Bekreft følelsen
Gå videre med å bekrefte følelsen (validere). Tenke at det handler om å normalisere barnet sine følelser. Eks. «Det kan gjør vondt når du hadde sett for deg hvordan leken skulle bli og så ble det ikke sånn som du hadde tenkt. Det var flere som ville bestemme og da ble du skuffet. Du synes jo at du hadde en god idé”

unsplash-image-KQCXf_zvdaU.jpg

Det er viktig at det er fravær av moral, fornuft og løsninger. Dette kommer senere. La oss si at vi har observert at det var en som tok styringen i leken på en måte som ikke fungerte så bra. Det skal vi veilede på grønt lys. Ikke på gult. 

4. Møt behovet.
Her skal vi møte barnet sitt emosjonelle behov. Vi kan spørre barnet direkte ut, som i “Hva trenger du nå? Vil du sette deg litt ned her med meg?”

Når vi har vært gjennom de overnevnte punktene vil barnet begynne å nærme seg grønt nivå. Pulsen er nede, tenkehjernen er koblet på og her kan vi begynne å tenke løsninger sammen med barnet. Ofte overrasker barnet med gode løsninger selv, når de er på grønt nivå og ikke lenger i følelsenes verden bare. Nå er tiden for å snakke rundt at vi må finne en annen måte å gjøre det på når vi har en god idé til en lek, men ikke kan bestemme helt selv. Eller vi må finne en annen måte å spørre om å bli med på leken. Grønt nivå skal vi se nærmere på neste uke.

Du må gjerne se på blogginnlegget om hvordan du kan være en hjelpehjerne for barnet som en introduksjon til konseptet.


Hva betyr de tre fargene
- På rødt lys er følelsene i brann. Det er sterke følelser i omløp og tenkehjernen er helt frakoblet.
- På gult lys er tenkehjernen i det fjerne, den kan kobles på ved litt veiledning og god hjelp.
- På grønt lys er det balanse mellom alle de tre delene av hjernen og barnet er mottakelig for å koble på tenkehjernen og selv finne løsninger på problemet.


Hvordan være barnets hjelpehjerne - online ministudie

Psykologi er vitenskapen om hva vi gjør og hvorfor. Vi har valgt ut den viktigste kunnskapen så du som voksen evner å støtte barna i deres utvikling; å være deres hjelpehjerne, som vi sier i Hjernelæring.

Hvert kurs består av flere korte videoer med konkrete tips, gode forklaringer av det faglige og verktøy tilpasset en travel hverdag. Hvert kurs på 75-120 min. Se når det passer.

unsplash-image-SIU1Glk6v5k.jpg

Hjelp oss å hjelpe

Lik oss veldig gjerne på Facebook eller LinkedIn. Da får du enklere tak på tipsene vi legger ut og vi får hjelp til å spre det gode ord. To fluer i ett smekk!

Eller du kan få tipsene i innboksen din om du melder deg på mailinglisten vår