Valg: skolen er den viktigste helsefremmende arenaen vi har

Vi synes det er viktig å få frem barnas stemme oppi den debatten som foregår om valget og spesielt om psykisk helse i skolen. Barna er dem som er mottagere av vårt fokus på psykisk helse, så deres stemme er både viktig og nødvendig. Det er også viktig å vite hva politikere og fagfolk mener. Så her prøver vi oss på et lite innspill og en mulighet til å gi barna en stemme gjennom et opplegg du finner nederst.

mental-helse-politikerdebatt-foto-psykologforeningen.jpg_size-large.jpg

Med sommeren på hell, gikk start skuddet av for valgkampen under Arendalsuken. Partilederdebatten var først ut, deretter en rekke påfølgende politiske debatter på ulike fagfelt gjennom hele uken. Klima har fått en sentral plass under årets valgkamp og flere partier gjort klima til sin klare valgkampsak.

Uten tvil, forståelig. Men.

Mer fokus på det psykiske, takk
Vi må også se på hvordan vi håndterer klimautfordringen på et mer personlig nivå, nemlig psykisk. For ja, vi lever i en urolig tid, både politisk og som et resultat av klimaskapte endringer. I tillegg kommer pandemien som har skapt uroligheter for både barn og voksne og har satt strukturer såvel som menneskets kapasitet, psyke og ressurser på prøve. Pandemien har krevd at vi både skal tåle og mestre raske endringer og tilpasninger. Vi har levd under rammer av skjerpet kontroll, med manglende arenaer for sosialisering og sosial kontakt og med redsel om sykdom og død. Og dessverre, for en del barn og familier, har det i tillegg vært slik at de må takle at den mest grunnleggende og forebyggende arenaen, skolen som mange er avhengig av, har vært redusert og i lengre perioder helt utilgjengelig. Vi vet ennå ikke nok om konsekvensene av pandemien hva angår psykisk helse. Vi kan derimot påpeke at fokuset på forebygging bør være større enn noen gang. Vi må bygge robuste barn og unge med tydeligere stemmer hvor en god psykisk helse er rammen og strukturen i en ellers urolig tid.

haakon-skard-mental-helse-debatt-arendalsuka-foto-mental-helse_size-small.jpeg

Dette ble også nevnt under Arendalsuken. President for psykologforeningen Håkon Skard ønsket seg en tydeligere røst fra politikerne og konkrete tiltak for hvordan vi skal forebygge psykisk uhelse. Skard fremmet at det er sjelden den avvergede katastrofen som får honnør og applaus, dette på tross av at gode forebyggende tiltak vil kunne spare samfunnet for millioner av kroner gjennom å redusere den enkeltes streving underveis i et livssløp og særlig da i barne og ungdomsårene.

Forebyggende og helsefremmende arbeid skjer der hvor vi lever livene våre, for barm og unge er dette særlig familien, barnehagen og skolen. Helsefremmende skoler har blitt løftet frem som sentralt innenfor forebyggende arbeid (Bedre førevar, FHI 2011), og det har tydelig blitt påpekt at for å lykkes med dette, må skoleeiere, lærere og elever ha kunnskap om hva som bidrar til å fremme god psykisk helse (Mestre hele livet, regjeringen.no 2017-2022). Vi kjenner nå alle til at Folkehelse og livsmestring, som ett av tre nye tverrfaglige temaer, er et produkt av dette og et skritt i riktig retning.

Skolen som helsefremmende arena
Skolen er den fremste arenaen for forebygging av psykisk uhelse, derfor må vi begynne der. Det krever etter vår mening en tydelig satsing på økt kompetanseheving, ikke bare til barna gjennom faget folkehelse og livsmestring, men også til voksne og systemene omkring barna. Derfor vil i Hjernelæring ha et større fokus på og en felles debatt om hva en helsefremmende skole er, hvordan vi kan lykkes med dette og med at faget folkehelse og livsmestring kan ha en helsefremmende og forebyggende formål. Vi i hjernelæring jobber for og ønsker oss:

unsplash-image-o_lLsdVTxak.jpg
  • At vi sammen har et kontinuerlig fokus på skoler som de fremste helsefremmende og forbyggende arenaer

  • At det etableres et felles språk for hvordan vi skal snakke om kjerneelementer i psykisk helse både barn seg imellom, mellom barn og voksne, voksne seg imellom og på tvers av systemer

  • At vi tilgjengeliggjør kunnskap fra psykologien for voksne og barn så den kan brukes i praksis

  • At alle lærere og skoleansatte får økt kompetanse om hvordan relasjoner mellom lærer og elev kan styrke den psykiske helsen til det enkelte barn

  • At skolen som helhet og alle elever for opplæring i gode mestringsmekanismer for å styrke psykisk helse og at vi får et språk for hvordan be om hjelp når det trengs

For å lykkes med å skape den helsefremmende skolen er det altså avgjørende at lærere, skoleansatte, skoleeiere og øvrige systemer rundt barn og unge har samme kunnskap. Slik kan vi bygge et felles språk og en felles forståelse for hvordan vi sammen kan fremme god psykisk helse med folkehelse og livsmestring som utgangspunkt. Det trenger jo ikke være så komplisert heller, men det MÅ være felles.

Vær så snill, kjære politiker - hjelp oss å løfte frem barna som det kjæreste vi har. Så kan de vokse opp og lære til sitt fulle potensiale, tørre å mene noe høyt, evne å skape og ivareta gode relasjoner samt være en viktig del av å løse de utfordringene vi står ovenfor som samfunn med klimaendringer, en eldre befolkning, behovet for fornyelse i industrien og alle andre små og store utfordringer.

Alle meninger ønskes velkommen
Vi ønsket å involvere ungdomspartiene i denne samtalen og ba dem kommentere hvordan de ønsket å jobbe for å fremme helsefremmende i skolen. Med kort frist var det kun FPU som svarte oss og her har du deres innspill i debatten. Tusen takk!

Din stemme er like viktig som politikernes. Personlig er min vokter (det systemet i hjernen som holder meg trygg) særs opptatt av å ikke ha meninger andre kan være uenige med. Så jeg øver meg på å mene noe høyt.

Du kan også øve deg å tekkes din vokter og heller la den kloke som hjelper deg å finne gode løsninger bidra. Eller speideren, som er på jakt etter det som føles godt. For det føles godt å tørre å mene noe, bidra i samtalen og fremme det som er viktig for oss. Kanskje er du av dem som allerede tør å mene noe høyt selvom du vet at andre kan være uenige.

Jeg heier på deg!

Under finner du to oppgaver, en til deg og en til barna. Vi hadde satt umåtelig pris på om du turte å dele dine tanker med oss om akkurat dette. Og får vi lov til å vise det til andre, med eller uten navn, så kan vi påvirke enda mer. Valg handler om å ha en mening om hvordan du mener verden kan bevege seg fremover og bli bedre. Bli med? Vær så snill :)

Alle%2Bfigurene.jpg

Til deg som voksen

Fokus er: dette trenger jeg som lærer og vi som skole for å lykkes med at faget livsmestring har en forebyggende og helsefremmende funksjon og at vi er en helsefremmende skole.

  1. Tenk gjennom spørsmålene selv og ta notater, gjerne ett poeng per post-it.

  2. Del poengene dine og drøft, gjerne i et tankekart

  3. Sett et merke på de poengene som dere føler er viktigst for å oppnå målet

  4. Ta bilde og send over

  • Hva mener du skal til for at faget livsmestring og folkehelse skal ha en forebyggende og helsefremmende funksjon for barn og unge på din skole?

  • Hva skal til for at du som lærer skal være trygg i faget?

  • Vil du si at din skole i dag er en helsefremmende skole, hvorfor er dere eventuelt det? Hvor kan dere utvikle dere ytterligere?

  • Hvordan mener du og dere at politisk satsing bør være når det gjelder skole og psykisk helse?

Til elevene

Se gjerne videoen over med barna. Last ned plakat og fyll ut sammen: for å ha det bra på skolen og lære masse må man føle seg trygg. Da trenger jeg at:

  • Når har du det bra på skolen?

  • Hvis du fikk bestemme: hva vil du de voksne skal gjøre så dere elevene kan ha det bra og lære mest mulig?

  • Politikere bestemmer hva man skal lære på skolen - hvis du var politiker og fikk bestemme hva dere skulle lære om, hva ville du valgt?

  • Hva trenger du hjelp til av en voksne for å ha det bra?

Vi vil vite hva barna tenker så ta bilde og send gjerne inn til oss.
Plakatmal.pdf


Vil du vite mer om Hjernelæring?

 

Hvis du vil ha tips om bruk av hjernekunnskap rett i innboksen, meld deg gjerne på nyhetsbrevet.