Barn og konflikt

I forrige blogginnlegg snakket vi om hvordan samtale med to barn som er i sterke følelser samtidig. Vi vet at barn som er på rødt lys ikke klarer å finne løsninger på et problem eller å se en situasjon fra den andre sin vinkel. Vi må først jobbe med begge to for å få barna ned på grønt lys. Vi er klar over at dette tar mer tid enn du som lærer har, kanskje får du bare til steg 1. Det er helt fint. Har du barn som stadig ender i de samme situasjonene er det en god investering både i barnet og din egen tid på sikt, å ta samtalen som gir økt evne til å ikke komme i konflikt om det samme igjen. Nå skal vi se litt på de neste to stegene i samtaler med barn.


Case: krangling i fotballbingen

Vi tar utgangspunkt i caset til høyre. Begge barna er på rødt lys og har behov for å bli balansert med hjelp av en voksne. Sist snakket vi om hvordan vi kan starte å hjelpe dem med å komme ned til grønt lys.

Vi vet dette tar tid som du kanskje ikke har, men dette er en god investering i både Olav og Per, som neste gang vil ha litt bedre verktøy for å løse konflikten selv. Med god øving vil barna gradvis løse flere av de vanskelige situasjonene med mindre voksenhjelp, rett og slett fordi hjernen deres er mer utviklet.

Per og Olav er ute i friminuttet. De vil begge stå i mål på fotballbingen.

Det oppstår en krangel som ender med at Per dytter til Olav. Olav skriker tilbake og slår Per i magen.

En lærer kommer bort for å hjelpe dem, men følelsene står allerede i brann og begge elvene må tas ut av situasjonen
— Hørt fra Hjernelærere

Kort oppsummert fra sist: for å lykkes med å hjelpe barna ned på grønt lys må det skapes et trygt rom for barna. Den voksne må ta seg oppdraget med å være barnas hjelpehjerne og skape trygghet gjennom tydelig ledelse og med høy grad av struktur slik at barna får muligheten til å fortelle sin historie på en trygg og god måte gjennom strukturert turtaking, som beskrevet i detalj sist.

Det er vist at når barna får støtte til å fortelle sine subjektive versjon av hva som skjedde er dette balanserende i seg selv og hjelper barna ned mot grønt lys. Høy grad av struktur er noe lærerne kjenner godt igjen fra klasserommet og som mange sikkert har kjent på kroppen skaper ro og gjør barna mottakelige for læring.

Når begge barna har fått forståelse og blitt hørt ut for sin versjon, er den første og aller viktigste delen av jobben ferdig. Barna er nå nede på gult lys, kanskje også grønt nivå. Du vil registrere at kroppen til barna har falt mer til ro, sterke følelser er borte og barna er mer mottakelig for både læring og for løsninger.

Neste steg er å beholde den gode strukturen og roen som er etablert. Målet i neste fase er å hente inn i figurene og finne frem til gode løsninger på problemet.

Alle+figurene.jpg

Steg 4: Vokteren har ofte vært aktiv

Start med å si:
«Vi har jobbet masse med figurene sammen. Når dere forteller så hører jeg at Vokteren har vært stor hos dere begge to. Da er da lett at det blir mange sterke følelser.

Vi kan bli sinte, redde eller lei oss og da er det lett at vi får lyst til å slå, sparke eller skrike. Nå har vokteren blitt indre hos dere begge og nå skal vi se om vi sammen kan finne måter å hente frem Den kloke når vi trenger det».

Steg 5: Den kloke trenger mange forslag i Skattkisten

Her er det fint at du har figurene synlig fremme og barna kan si noe selv om hvilke av figurene som de tenker var størst da de var i bingen. Løft Den kloke frem og si at nå skal vi snakke om hva vi kan gjøre hvis det skjer igjen. Det kan vi legge i Skattkisten til neste gang.

For at Den kloke skal bli stor så trenger vi mange forslag og det er viktig at du understreker at alle forslag er viktig, ingen er dumme.

Be så barna på tur om forslag til ulike løsninger til neste gang. Spør barna om hva som er bra og dårlig med hvert enkelt forslag. Ikke forhast dere og «hopp» på det første og beste. Ta dere tid til å vurdere hvert forslag. Det trener barna i å kunne finne frem til gode løsninger på egen hånd i andre situasjoner.

Når dere har vurdert hvert forslag velger dere sammen det dere liker best og vil teste neste gang. Hvis det er tid og anledning øver dere sammen på hvordan dere skal løse det. Når man snakker om løsninger kan barna komme tilbake til rødt lys. Det skal vi snakke mer om en annen gang.

God hjernelæring!

klok.png